0 Comments
Ik mis je, daarom steek ik een kaars voor je aan / Herinneringsbijeenkomst in Broek op Langedijk
Op zaterdag 28 december is in de Trefpuntkerk in Broek op Langedijk een Herinneringsbijeenkomst voor iedereen die het afgelopen jaar (of langer geleden) een geliefde heeft verloren en deze wil gedenken door het aansteken van een kaars en het noemen van de naam; je man, vrouw, vader, moeder, kind, familielid, vriend of vriendin. De kerken in Langedijk hebben zelf eenmaal per jaar een herinneringsmoment voor hun gemeenteleden, maar niet iedereen heeft contact met de kerk of is gelovig. Daarom een uitnodiging voor iedereen in Langedijk die een geliefde moet missen. Het wordt een bijeenkomst met muziek, zang, gedichten, stilte en het aansteken van kaarsen. Door dit samen te doen, staan we niet alleen in ons verdriet. Het kan mogelijk een lichtpuntje zijn in deze donkere dagen. Samen in herinnering. Na afloop kan nog worden nagepraat met een drankje en een hapje. Wil jij op deze manier een geliefde gedenken? Dan ben je welkom op zaterdag 28 december om 19.30 uur in de Trefpuntkerk, Dorpsstraat 41a in Broek op Langedijk (zaal open vanaf 19.00 uur voor het noteren van de namen). Als je iemand kent voor wie je dit mogelijk tot steun kan zijn, dan mag je hem/haar natuurlijk ook uitnodigen! Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Kees Slot ([email protected] en 06 53212444).
OUDERENSOOS
Op woensdagmiddag 15 januari 2020 is er weer een seniorensoos in het 'Trefpunt'. Ook in het nieuwe jaar beginnen we om 15.00 uur. Om 17.00 uur sluiten we weer af. De koffie en/of thee met wat lekkers erbij, schenken we in vanaf 14.45 uur en zo rond de klok van 16.00 schenken we een glaasje in, kom eens gezellig bij ons kijken hoe of het gaat, we zijn toch met elkaar gemeente. Vindt U het leuk om een vriend/vriendin of buurvrouw/ buurman mee te nemen altijd welkom. Het gezegde zegt toch “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. Dat is ook gebleken de laatste keer, neem een kijkje als dat kan op de website, kunt u zien hoe gezellig het de vorige keer was. U bent van harte uitgenodigd, mocht u vervoer willen, horen we dat graag. Mail: [email protected] Ans en Bert Biersteker, Lucy en Henk Stienstra, Epi en Henk Leijen.
Donderdag 23 januari om 20.00 uur
Gods menswording in een mantel van volksdevotie DOE GAUW OPEN EN VRAAG HEM NAAR ZIJN NAAM Een lezing over de bijna vergeten symbolische kracht van een evangelisch verhaal. Niet alleen verplichte kost voor december, maar in januari evengoed te verteren: Donderdag 23 januari om 8 uur in een vergaderzaal van de kerk. Want oud, oud, zeer oud is het verhaal van Sint Nicolaas en we denken het allemaal te kennen. Moeiteloos noemen we de onderdelen van het verhaal: het paard, de mantel, de mijter, het strooigoed, de schoorsteen, de Pieten, het schoentje, de wortel, de zak, het speelgoed, het snoepgoed, de roe, de staf, de stoomboot en ga zo maar door. En vergeet de liedjes niet! Hoeveel kennen we er niet. Bijvoorbeeld: "Alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet"! Zo zingen we dat. Zo zongen we dat thuis bij de kachel. Totdat mijn moeder zei dat alleen God alles ziet en zich niet kan vergissen. En dat die slimme Piet echt niet alles ziet en zich natuurlijk best wel eens zal vergissen. Daarom zongen we voortaan: "zich vergissen doet hij niet". Hij kan zich wel vergissen, maar dat doet Piet niet. Piet is God niet, Piet is ook maar een mens, stel je voor zeg. En daar zat wat in, want toen ik later meer over legendes en godenverhalen ging lezen, merkte ik dat we eigenlijk met twee soorten verhalen zaten. Het Sinterklaasverhaal is een prachtig theologisch verhaal over een goede en recht-vaardige God en over een daadwerkelijk geleefde christelijke bisschop die uitstekend pastoraat deed. Maar ik ontdekte ook, dat alle elementen van het verhaal een symbolische betekenis hebben, die steeds weer een verband aangaven met Bijbelse gegevens. De schoorsteen, de schoen, de wimpels, het paard, het dak, de maan, de bomen, de staf en de roe, daar valt over hun Bijbelse wortels veel meer over te vertellen. Maar voor nu stoppen we even, want als ik het goed heb hoor ik daar kloppen aan mijn raam. Het is een vreemdeling zeker, die verdwaalt is zeker, ik doe gauw open en ik zal naar zijn naam vragen. Jezus? (Mt.25:35) Dan doe ik zeker open, die wil ik graag in mijn leven en woning binnenlaten. ds. B. Seelemeijer. |
|